Όταν το παλικάρι δεν προσκύνησε το καπέλο, έγινε ήρωας!

Kάποτε ένας αυτοκράτορας έστησε το δουκικό καπέλο του πάνω σ' ένα πάσσαλο κι έδωσε διαταγή στους κατοίκους όταν περνούσαν από μπροστά του να υποκλίνονται. Ένας όμως, περήφανος καθώς ήταν, αρνήθηκε να εκτελέσει την εξευτελιστική αυτή διαταγή και δεν υποκλίθηκε μπροστά στο γελοίο καπέλο του τυράννου.
Τον συνέλαβαν και, θέλοντας να τον τιμωρήσουν, τον υποχρέωσαν να χτυπήσει με......το βέλος του ένα μήλο που το τοποθέτησε πάνω στο κεφαλάκι του μικρού γιου του Τέλλου. Αυτός, με κίνδυνο να σκοτώσει το παιδί του, κατόρθωσε να χτυπήσει και να ρίξει το μήλο, χωρίς να πάθει τίποτα ο γιος του.

Ο Γκέσλερ όμως δεν κράτησε την υπόσχεσή του, ν' αφήσει τον Τέλλο ελεύθερο, αλλά τον έβαλε δεμένο σ' ένα πλοίο για να τον στείλει στις φυλακές του Κύσναχ. Στο ταξίδι ο Τέλλος, κατόρθωσε να δραπετεύσει εξαιτίας της μεγάλης τρικυμίας και να σκοτώσει τον Γκέσλερ.

Ο Γουλιέλμος Τέλλος, ο θρυλικός Ελβετός ήρωας, ήταν αυτός που το παράδειγμά του ενθάρρυνε τον ελβετικό λαό στον αγώνα του για την ανεξαρτησία και την απελευθέρωση από τον αυστριακό ζυγό.